“Beovizija 2009„ 7. i 8. marta
Ovih dana Radiodifuzna ustanova Radio-televizija Srbije raspisala je konkurs za predstojeće takmičenje „Beovizija 2009“, koji je izborni konkurs i za ovogodišnje takmičenje za Pesmu Evrovizije. Konkurs traje do 24. januara, uslovi konkursa su identični kao i prethodne godine, a jedini novitet je taj što će pobednik festivala (autor muzike, autor teksta, aranžer i izvođač) dobiti novčanu nagradu.
Festival će biti održan u Centru „Sava“ 7. marta (polufinalno veče) i 8. marta (finalno veče).
Selekciona komisija će od svih pristiglih radova odabrati 20 kompozicija koje će se takmičiti u polufinalnoj večeri, a od kojih ćemo 10 kompozicija slušati u finalu. Odluku o pobedniku festivala doneće kao i ranijih godina stručni žiri i gledaoci u odnosu pola - pola.
KANDIDATI1 SevdahBABY & Miki Element -"Previše reči"
2 Zbogom Brus Li-"Ha Ha Ha"
3 Trio Pasaž & Katarina Sotirović-"Zauvek"
4 Vanja Mijatović- "Led i žar"
5 Sonja Bakić -"Ništa novo"
6 Marko Kon & Milan Nikolić-"Cipela"
7 Andrej Ilić-"Nemam te"
8 Etar -"Sanjaj me"
9 Lejla Hot -"Čekajući princa"
10 Dušan Zrnić -"Tvoje drugo ime je greh"
11 Minja Samardžić -"Petak uveče"
12 Oscar & Beauty Queens feat. Đorđe Marjanović -"Superstar"
13 Ana Nikolić -"Bili smo najlepši"
14 Ivana Selakov -"Moje odbrane"
15 Pozitivan haos -"Gloria"
16 Danijel Pavlović & Milica -"H8ER"
17 Zemlja gruva -"Svejedno je"
18 Saska Jankovic -"Nauči me"
19 OT Bend feat. Kaya -"Blagoslov za kraj"
20 Tijana Bogićević -"Pazi šta radiš"
I prosli su:Oscar & Beauty Queens feat. Đorđe Marjanović -"Superstar"
Danijel Pavlović & Milica -"H8ER"
Sonja Bakić -"Ništa novo"
Marko Kon & Milan Nikolić-"Cipela"
Saska Jankovic -"Nauči me"
Dušan Zrnić -"Tvoje drugo ime je greh"
OT Bend feat. Kaya -"Blagoslov za kraj"
Andrej Ilić-"Nemam te
Etar-"Sanjaj me"
Pozitivan haos-"Glorija"
I kako to obicno u nasoj zemlji biva:
Ana Nikolić ipak u finalu Beovizije?! 
Beovizija ne može bez skandala. Dan posle polufinala na sajtu RTS-a objavljeno da su se Ana Nikolić, sa pesmom "Bili smo najlepši" i Ivana Selakov sa pesmom "Moje odbrane" ipak plasirale u finale festivala.
I pored omaške pri prebrojavanju glasova, na sreću niko nije zbog toga "ispao", već će se u finalnoj večeri naći 12 kompozicija.
Naknadnom proverom utvrđeno da su se, na osnovu zbira glasova žirija i SMS glasova, u finale "Beovizije" plasirale i Ana Nikolić i Ivana Selakov, saopštila je Supervizorska komisija RTS-a.
Tehničkom greškom nastalom korišćenjem rezultata SMS glasova na petominutnom preseku umesto konačnom desetominutnom obračunu, supervizija RTS-a utvrdila je da su izvođači Ana Nikolić i Ivana Selakov oštećeni, navodi se u saopštenju Supervizorske komisije RTS-a.
Zbir glasova žirija i SMS glasova uveo je Anu Nikolić i Ivanu Selakov u finale, pa je Supervizija RTS-a naložila Organizacionom odboru festivala "Beovizija" da spisku od deset već proglašenih finalista doda pomenute izvođače.
"Izvinjavamo se gledaocima, izvođačima i svima koji su povređeni ovom nenamernom greškom tehničkog lica koju ispravljamo insistirajući na regularnosti takmičenja", navodi se u saopštenju.
"Festival Beovizija je svoj ugled odbranio rezultatima naših predstavnika prethodnih godina i organizacijom najboljeg Eurosonga. Organizacioni odbor priznaje grešku i preuzima na sebe sve moguće konsekvence. Odgovorna lica podnela su ostavke generalnom direktoru RTS-a", navodi se u saopštenju Supervizorske komisije RTS-a koji je objavljen na veb sajtu Javnog servisa Srbije.
(MONDO)